воскресенье, 17 февраля 2013 г.

На Всеукраїнському етапі конкурсу місто Черкаси буде представляти СОВГИРА СВІТЛАНА МИКОЛАЇВНА УЧИТЕЛЬ СШ №33 у номінації "Фізика"



http://blog-sovgira.blogspot.com/

понедельник, 11 февраля 2013 г.


Цифрова ручка Lernstift, що перевіряє орфографію

Творці Lernstift, цифрової ручки, сподіваються значно скоротити кількість орфографічних і граматичних помилок.
І їх надії цілком обгрунтовані, адже ручка Lernstift повідомляє користувача про всі випадки неправильного написання.
Ручка працює на базі Linux. Спеціальні датчики відстежують рухи і дозволяють виявити помилки, і в разі їх виявлення надходить вібруючий сигнал.
 Lernstift працює в двох режимах: каліграфії та орфографії. У режимі каліграфії ручка оповіщає про помилки в чистописанні, а в режимі орфографії виявляє орфографічні і граматичні помилки (один раз вібрує в першому випадку і два рази в другому). Сенсори дозволяють розпізнати почерк навіть при написанні в повітрі, тому повідомлення можна писати навіть не маючи під рукою поверхні для письма. Крім того, передбачений WIFI модуль для передачі написаного тексту на ПК.
Також гаджет можна використовувати в якості звичайної кулькової ручки, що може порадувати любителів більш консервативних методів.
 Передбачено два різновиди Lernstift. Так, перше покоління девайсів повинне з'явитися в середині 2013 року. Це буде ручка з датчиками руху і системою, що дозволяє розпізнавати слова. А друге покоління з'явиться не раніше 2014 року, тут, крім перерахованих складових, буде спеціальний датчик тиску. Ця функція допоможе дітям правильно тримати ручку і натискати на неї. У разі сильного натискання ручка почне вібрувати.
Згідно заявам розробників, придбати «смарт-девайс» можна буде вже в серпні цього року.

воскресенье, 23 декабря 2012 г.



Ма́ятник Фуко́ — маятник, який використовується для демонстрації обертання Землі навколо своєї осі.
Винахідник пристрою — Жан Фуко. Вперше демонстрація маятника Фуко відбулася в Парижі у 1851 році.
Маятник Фуко — це великий масивний маятник зі значним періодом коливання, підвішений до склепіння просторої високої зали. На підлозі під маятником зазвичай малюють коло з поділками, щоб відслідковувати зміну площини коливання відносно поверхні Землі.
Згідно із законом збереження моменту імпульсу коливання маятника відбуваються зі збереженням площини коливання. Водночас внаслідок обертання Землі, орієнтація цієї площини відносно приміщення змінюється, у чому можна переконатися, спостерігаючи за маятником протягом певного часу.
Період обертання площини коливань маятника Фуко залежить від широти.


среда, 19 декабря 2012 г.

Маятник Максвелла


Йо-Йо. Принцип роботи заснований на основному законі фізики - закон збереження енергії, який говорить, що механічна енергія під час руху системи не змінюється. Маятник Максвелла являє собою масивний диск, вісь якого підвішена на двох накручених на неї нитках. Якщо маятник опустити, то під його вагою нитка буде розкручуватися, і він почне здійснювати зворотно-поступальні рухи у вертикальній площині пріодновременном обертанні диска навколо осі.


вторник, 18 декабря 2012 г.

Кінець світу 2012 з космосу?



Дійсно, древні майя стали свого роду натхненниками для розробки всіляких сценаріїв «кінця світу». Як щодо потенційно можливих катастроф, наприклад, корональних викидів маси, планет-ізгоїв, зміни полюсів?


НАСА проливає світло і на ці питання. У блозі «Запитайте астробіології», вченому Девіду Моррісону задають близько 5000 питань, пов'язаних з кінцем світу 2012. Люди хочуть знати про існування Нібіру або Планети Х, чи дійсно Земля буде знищена чи ні. Інших цікавить вирівнювання небесних тіл, зміна магнітних полюсів, корональні викиди маси.

Моррісон каже: «У 2012 році Землі нічого не загрожує. Нібіру не існує. Ні «особливих сил», завдяки яким планети могли б вирівнятися. Не турбуйтеся про 2012, отримаєте радість від наступаючого 2013 »

Незважаючи на настільки рішучі висловлювання вченого, занепокоєння з приводу майбутньої кончини зберігається. Згідно статті, опублікованій в New York Times, велика кількість росіян потрапило під вплив «апокаліпсису 2012», не менше побоювань з цього приводу і на півдні Франції, куди стікаються люди до гори Бугараш, єдиному джерелу порятунку, відповідно до одного з сценаріїв «кінця світу» . Звичайно, не обійшли страхи стороною і американців. Глибоко віруючі в «кінець світу» американці можуть скористатися допомогою, яку пропонує Ларі Холл. Цей громадянин, до речі, екс-програміст, побудував спеціальне притулок із залізобетону (раніше тут була ракетна шахта, що залишилася з часів холодної війни, яку підприємливий програміст і викупив). Притулок знаходиться на глибині 55 метрів. Цікаво, що кожне «рятувальне місце» коштує 2 мільйони доларів. Але навіть при такій ціні всі місця вже зайняті. Щоб не зачепити нічиї почуття, Ларі Холл висловився наступним чином: «Я не кажу, що ви маєте рацію чи ні. Я просто розробив рішення на випадок будь-якої можливої ​​загрози »

понедельник, 19 ноября 2012 г.

Вас вітає метаморфічній сайт!

ПРОВЕДЕНО ФІНАЛ МІСЬКОГО ЕТАПУ КОНКУРСУ "УЧИТЕЛЬ - РОКУ 2013"
Перемогла Совгира Світлана Миколаївна!!! (друга з правого боку )
Моя вчителька з фізики.
http://blog-sovgira.blogspot.com/ 

Електричний Океан


Неймовірні світи Циолковського


Power Felt - тканина, яка генерує електрику


Коли-небудь ваша куртка буде здатна заряджати ваш Ipod. І ні, я не про п'єзоелектричну тканину (яка генерує електрику з стискуквань, викликаних рухом тіла), і не про фотоелектричний матеріал, хоча обидва ці методи, мабуть, цілком собі застосовані.

Замість цього, ваш піджак може бути зроблений з нового термоелектричного матеріалу "Power Felt", який конвертує тепловий градієнт в електричну напругу - у випадку з курткою, градієнт температур спостерігається між її підкладкою, нагрітим тілом і зовнішньою оболонкою, охолодженої вітром.

Power felt був створений групою дослідників з університету Wake Forest в північній Кароліні, очолюваної випускником Корі Хьюітт. Цей матеріал зроблений з вуглецевих нанотрубок, що містяться в гнучких пластикових волокнах, і на дотик він як звичайний повсть. Якщо ви хочете відчути його силу - досить сказати, що температури від вашого оголеного пальця буде достатньо, щоб створити вимірний струм.

Передбачається його використання і в автомобільних кріслах - своїми сідницями водій нагріває оббивку сидіння, і це тепло може бути використано для зарядки автомобільного акумулятора. По суті, матеріал застосований і ефективний скрізь, де є в достатній мірі велика різниця температур.

Закручування лазерних променів прискорило передачу інформації


Вченим вдалося використовувати орбітальний кутовий момент світла для значного ущільнення кількості інформації, що передається за допомогою лазерного променя.
У прототипі експериментальної установки, яку створили автори, інформація передавалася по повітрю за допомогою єдиного монохромного лазерного променя. У цих умовах інженерам вдалося добитися швидкості передачі в 2,56 терабіт в секунду.
Для того, щоб досягти такої щільності, автори використовували 32 окремих лазерних передавача, що кодували інформацію за допомогою звичайної амплітудної модуляції (тобто інтенсивністю світла). Потім, світло кожного з передавачів проходив процедуру "закручування" фази і збирався в єдиний промінь. Цей промінь передавався по повітрю, а в приймачі всі процедури повторювалися в зворотному порядку. При цьому, хоча світло передавався єдиним монохромним променем, окремі по-різному закручені канали не заважали один одному.
Закрученим називають світло, який володіє не поляризацією (плоскою або круговою), а так званим орбітальним кутовим моментом.

Бігати з користю для суспільства!

Green Wheel, що перекладається як зелене колесо, - це тренажер, здатний трансформувати енергію, вироблювану рухами людини, яка в цей момент займається бігом.

Це стало можливим завдяки тому, що тренажер приєднаний до єдиного енергетичному блоку, звідки електрику може надходити, наприклад, до освітлювальних ліхтарям або світлофорів. Green Wheel оснащений трьома швидкостями - для просунутих атлетів і для новачків.


Такі тренажери зможуть прикрасити будь-яку вулицю, вважає автор ідеї. Та й користь від нього істотна. Наприклад, концепт представленого в Лівані тренажера Green Wheel забезпечений лавками з вбудованими в них роз'ємами для зарядки телефону і прикрашений живими квітами. Ви підключаєте свій телефон і біжите півгодини на тренажері. У підсумку і телефон заряджений, і ви спортом позаймалися - одна суцільна користь.Безумовно, в Green Wheel втілені відразу дві чудові «зелені» ідеї: про те, що людям варто приділяти своєму тілу більше уваги і зміцнювати здоров'я, плюс турбота про навколишнє середовище, яка страждає від руйнівної людської діяльності.Будемо сподіватися, що такі тренажери ми зможемо побачити незабаром на вулицях міст.

Пропоную вашому прегляду міні-фільм про Великого Фізика Ленца Емілія Хрістіановича



Енергія магнітного поля


Магнітне поле володіє енергією. Подібно до того, як в зарядженому конденсаторі є запас електричної енергії, в котушці, по витках якій протікає струм, є запас магнітної енергії.

Якщо включити електричну лампу паралельно котушці з великою індуктивністю в електричний ланцюг постійного струму, то при розмиканні ключа спостерігається короткочасна спалах лампи. Струм в ланцюзі виникає під дією ЕРС самоіндукції. Джерелом енергії, що виділяється при цьому в електричному ланцюзі, є магнітне поле котушки.

Енергія магнітного поля котушки з індуктивністю L, створюваного струмом I, дорівнює

  WМ = LI2 / 2

 Формула дуже схожа на формулу для кінетичної енергії, роль маси m виконує індуктивність L, а швидкості v відповідає сила струму I.